Verzorging van Handen

Verzorging van Handen

Tips en advies voor je handverzorging.
Van handen wassen tot scrubs en crèmes tot vijlen en wondjes.

Doe-het-zelf Handverzorging

Elke dag doe je ontzettend veel met je handen en nagels. Van tuinieren en behangen tot schoonmaken en koken. Een goede verzorging van handen (en voeten) is dus uitermate belangrijk. Thuis kun je al veel doen, zonder dat je daar altijd een nagelstylist bij nodig hebt. Hier kun je leren over vijlen, wondjes behandelen en andere essentiële informatie.

Je handen verzorgen begint bij deze goede tips en adviezen.

Basics

 • Niet meer nagelbijten
 • Handen wassen
 • Nagelriemen verzorgen
 • Nagels vijlen vs. knippen
 • Wondjes en ontstekingen
 • Bescherming

Producten

 • Nagelolie
 • Handcrème
 • Scrub

Gelakte Nagels

 • Nagellak
 • Gellak

Basic Tips

Niet meer Nagelbijten

De beste en belangrijkste tip voor de verzorging van handen klinkt heel simpel, maar is het helaas niet. Stop.. met.. nagelbijten! Deze aandoening is zowel psychologisch als lichamelijk. Nagelbijten komt tot uiting door stress, verveling en automatisme. Het psychologische deel is moeilijk aan te pakken. Het vergt veel doorzettingsvermogen en discipline. Tijdens het nagelbijten beschadig je de nagels en omliggende huid. Dit geeft een grote kans op infecties en ontstekingen. Het kan zelfs leiden tot permanente schade aan de nagels.

Merk je dat je nagelriemen rood en geïrriteerd zijn, dan word het echt tijd om actie te ondernemen! Wij bieden nagelbijtarrangementen aan waar we zoveel mogelijk proberen om zowel de psychologische kant als de lichamelijke kant aan te pakken. Helaas kunnen wij geen garantie geven, maar we proberen er samen actief mee om te gaan.

Handen Wassen

Regelmatig je handen wassen klinkt heel logisch, maar dit is een belangrijke stap in de algemene verzorging van handen. Door regelmatig en goed je handen te wassen krijgen ziektekiemen minder de kans en heb je automatisch minder kans op infecties.

Zorg ervoor dat je een antibacteriële zeep hebt die wel voedend is. Agressieve zeep kan uitdrogend werken.

Koop verder een goed nagelborsteltje. Leg deze bij de douche, zodat je de nagels goed kunt schoon schrobben onder de douche.

Nagelriemen Verzorgen

Als de handen en nagels schoon zijn kunnen we beginnen met de rest van de verzorging. Hierbij zijn goede en kwalitatieve instrumenten en producten noodzakelijk. Investeer in een goede roestvrijstalen bokkenpoot om de nagelriemen terug te duwen. Roestvrijstaal is te reinigen en te desinfecteren.

Duw de nagelriemen niet vaker dan één keer per week terug. Het makkelijkste is om dit te doen na het douchen of handen wassen. De huid is dan soepeler. Duw zeer voorzichtig te nagelriemen terug, zonder druk. Als je te vaak de nagelriemen terugduwt, of te ruw, kan dat zorgen voor trauma, wondjes en infecties. Wees dus voorzichtig.

Nagels Vijlen vs. Knippen

Vervolgens kunnen we de nagels vijlen. Het is niet aan te raden om de nagels te knippen. Door de nagels te knippen kunnen ze afbreken of inscheuren. Koop een goede glazen of roestvrijstalen vijl met een fijne korrel. Hoe fijner de korrel, hoe minder kans op haaltjes en scheurtjes. Glazen en roestvrijstalen vijlen zijn goed schoon te maken en vaker te gebruiken. Probeer wegwerpvijlen te ontwijken. Deze zijn vaak grof en erg milieubelastend.

Leg vijlen op alle plekken die je kunt bedenken. Bijvoorbeeld in de auto, tas, salontafel of badkamer. Zo heb je altijd een vijl bij de hand en ben je minder snel geneigd om een haaltje weg te scheuren of bijten.

Wondjes en Ontstekingen

Helaas komen wondjes wel eens voor. Je hebt per ongeluk een velletje weggetrokken of je vinger tussen de deur gehad. Elk wondje kan gaan ontsteken. Hoewel het niet wordt aangemoedigd om zelf voor dokter te spelen, kun je thuis wel aan aantal dingen doen om een ontsteking tegen te gaan of op te lossen. Allereerst, stel wel je huisarts op de hoogte! Hoe klein ook, een ontsteking is een ontsteking.

Verder raden wij soda of biotex badjes af. Het constant nat houden van een ontsteking is niet bevorderlijk. Bacteriën houden van een vochtige omgeving. Verder blijft de huid week, waardoor de ontsteking slecht kan genezen. De eiwitten die nodig zijn om de wond te genezen krijgen zo niet de kans. Wij raden aan om het wondje te spoelen onder de kraan, goed te drogen en te druppelen met chloorhexidine. Dit klinkt heel eng, maar dit middel is gewoon bij de drogist en apotheek verkrijgbaar

Bescherming

Zodra je je handen hebt verzorgd moeten we ze ook verzorgd houden. Draag handschoenen als je gaat schoonmaken of tuinieren. Veel vocht en bacteriën kunnen zorgen voor infecties en ontstekingen.

Chemicaliën kunnen je nagels en huid ontzettend uitdrogen. Wees hier dus voorzichtig mee.

Goede huishoudhandschoenen of nitril handschoenen zijn het beste.

Producten

Nagelolie

Breng elke dag minimaal twee keer nagelolie aan. Een goede nagelolie houd de natuurlijke nagel sterk en soepel en houd de huid gevoed. Ook als je kunstnagels of gellak draagt is het erg belangrijk dat je blijft oliën.

Zorg ervoor dat je een olie koopt waar geen water in zit. Helaas komt dit regelmatig voor. Met water als ingrediënt weet je dat het geen kwalitatief goede olie is.

Handcrème

Buiten een goede nagelolie, is een goede handcrème ook belangrijk. Doordat we onze handen af en toe afbeulen, moeten we de huid in goede conditie houden.

De huid op de bovenkant van de handen komt overeen met de huid van het gezicht. Deze moet goed verzorgd worden. Dus niet elke handcrème past bij je handen. Een handcrème met een SPF (zonbescherming) is ook aan te raden.

Scrub

Breng één keer per week een goede handscrub aan. Scrub verwijdert dode huidcellen en velletjes. Door regelmatig te scrubben houd je de huid soepel en jong.

Door het inmasseren van de scrub stimuleer je ook de bloedsomloop. Dit houdt de huid gezond en kan helpen om pijn te verlichten.

Voor deze verzorging raden wij Dadi'oil, Dadi'lotion en Dadi'scrub aan.

Dit zijn natuurlijke, allergenenvrije producten. Klik voor meer informatie.

Tips voor Gelakte Nagels

Bekijk ook onze tips voor kunstnagels.

Nagellak

Door mooi gelakte nagels zien je handen er meteen verzorgd uit. Er zijn ontzettend veel merken en soorten nagellak te verkrijgen. Zo heb je speciale basecoats, topcoats en kleurtjes. Deze soorten nagellaken zijn er niet voor niets. Een basecoat zorgt ervoor dat er hechting is tussen de nagel en het kleurtje. Hierdoor kunnen de pigmenten ook niet ‘doorbloeden’ naar de natuurlijke nagel. De pigmenten kunnen in de natuurlijke nagel trekken.

Dan hebben we ook nog de topcoat. Deze lijkt op een basecoat, maar deze gebruik je als laatste op je kleurnagellak. Een topcoat is harder, waardoor je nagellak beter blijft zitten. Een nagellak kan je prima zelf verwijderen door middel van een nagellakremover zonder aceton. Aceton droogt de nagel onnodig uit.

Gellak

Er zijn ook diverse gellakken op de markt. Een gellak is heel wat anders dan een normale nagellak. Gellak is veel harder en niet te verwijderen met een nagellakremover.

Het is ook niet aan te raden om thuis een gellak te zetten als je niet weet wat er bij komt kijken. Bij het aanbrengen en verwijderen van de gellak, kun je de natuurlijke nagel zwaar beschadigen.

Als je interesse hebt in gellak, laat dit door een gecertificeerd nagelstylist zetten. Deze kan het verantwoord zetten en verwijderen.

Heb je toch nog vragen of is er iets onduidelijk?

Neem contact met ons op of kom langs voor een gesprek.

NEEM CONTACT MET ONS OP OM EEN AFSPRAAK IN TE PLANNEN

Waar wil je meer over weten?

Klik op één van de links hieronder voor meer informatie.

Behandelingen

Tarieven

Inspiratie

Over Ninon

MENU
Op de hoogte blijven? Volg ons op Facebook en Instagram.

Beauty & Care by Ninon heeft momenteel een klantenstop.
Wij houden je op de hoogte over wanneer we weer open zijn via en
toggle