Verzorging van Voeten

Verzorging van Voeten

Tips en advies voor je voetverzorging.
Van schoenen tot nagels knippen tot voetencrème.

Doe-het-zelf Voetverzorging

Je voeten hebben dagelijks veel te verduren. Een goede voetverzorging is dus cruciaal. Hiermee kun je niet alleen je voeten beter laten voelen. Je kunt ook zweetvoeten of voetschimmel behandelen en zelfs voorkomen.

Voor zulke verzorging hoef je niet volledig afhankelijk te zijn van een pedicure.

Thuis kun je ook al veel doen om je voeten goed te onderhouden en te verzorgen.

Schoenen

 • Goede schoenen
 • Variatie
 • Sokken

Basics

 • Scrubben onder de douche
 • Voeten afdrogen
 • Teennagels knippen
 • Eelt verwijderen

Zelfzorg

 • Wondjes
 • Pedicure thuis
 • Schone instrumenten

Producten

 • Nagelolie
 • Voetencrème
 • Scrub

Pijnlijke voeten

Schoenen

Goede Schoenen

De meest voor de hand liggende tip die we je kunnen geven is het kopen van goede schoenen!

Dit betekent niet per sé schoenen die veel geld kosten of die van een bekend merk zijn. Vaak horen we als argument "maar deze schoenen waren wel €200". Maar stilettoschoenen van €700 zijn ook niet goed voor je. Dus het kostenplaatje of de bekendheid van een merk zegt niets over de pasvorm bij jouw voeten.

Net zoals een goed bed wonderen doet voor je nachtrust, doen goede schoenen wonderen voor je voeten.

Variatie

Zodra de goede schoenen zijn aangeschaft, word het tijd om de schoenen regelmatig af te wisselen. Idealiter heb je elke dag andere schoenen aan.

Voeten geven veel vocht af (met name zweetvoeten). Dit vocht moet uiteindelijk zoveel mogelijk uit de schoen verdwijnen. Dit kan alleen als er even een dag tussen zit, zodat dit kan verdampen.

In vochtige schoenen hebben bacteriën en schimmels volop de kans om zich te vermenigvuldigen. Hierdoor kun je ook voetschimmel krijgen of ontstekingen aan wondjes. Zodra er schimmel of bacteriën in de schoenen zitten, krijg je deze er moeilijk uit.

Sokken

De goede schoenen zijn geregeld, dan zijn nu de sokken aan de beurt. Goede sokken bestaan uit 100% katoen. Met voorkeur zonder naden. Naden kunnen vervelende wondjes achterlaten.

Synthetische stoffen zoals polyester en nylon zorgen voor zweetvoeten. Overmatig zweten zorgt voor wondjes, blaren en ook schimmels en bacteriën. Verder geven wij als tip om sokken op minimaal 60ᵒC te wassen. Hiermee dood je schimmels die kunnen overslaan naar je voeten. Ook sokken moet je elke dag wisselen.

Ga naar een gerenommeerde schoenenzaak of specialist.

Deze kunnen je goed helpen met het vinden van de juiste schoenen.

Basic Tips

Scrubben onder de Douche

Nu kunnen we daadwerkelijk kijken naar je voeten. We beginnen in de douche of het bad. Dit is de meest simpele stap tijdens de verzorging van voeten.

Scrub één keer per week je voeten en zorg voor een goed nagelborsteltje. Met een goede wekelijkse scrubbeurt verwijder je velletjes en stimuleer je de bloedsomloop. Hier worden je voeten heerlijk zacht van.

Borstel tijdens elke wasbeurt je teennagels schoon. Dit zorgt ervoor dat er zo min mogelijk huidcellen, sokpluisjes en andere troep tussen en onder de nagels kan komen. Die troep kan al snel zorgen voor druk en pijn. Houd je nagels goed schoon!

Voeten en Tenen Goed Afdrogen

Een andere simpele tip voor de verzorging van voeten is om je voeten zeer goed af te drogen na het douchen, zwemmen of badderen. Met name tussen je tenen.

In de vorige tips is al naar voren gekomen dat vocht een dooddoener is voor je voeten en schoenen. Dus dit is de meest simpele tip om al het een en ander te voorkomen (zoals voetschimmel). Zorg er voor dat je de handdoek goed over je nagels haalt. De huidcellen, pluisjes en andere troep die is losgekomen met borstelen haal je dan goed weg met de handdoek.

Verder moeten de voeten goed gedroogd worden, vooral ook tussen de tenen. Als je tussen de tenen niet goed droog maakt, wordt de huid week. Een weke huid is vatbaar voor schimmels, bacteriën en wondjes.

Teennagels Knippen

In de voetverzorging zijn er verschillende meningen over nagels knippen. Ons advies is om het ‘witte randje’ te volgen van je nagel. Houd altijd een klein randje over. De nagels mogen niet te lang zijn, maar ook zeker ook niet te kort.

Een te lange nagel stoot tegen de schoen aan of zit te strak in de sok. Dit kan pijnlijke traumanagels veroorzaken. De nagel kan (gedeeltelijk) loslaten en schimmels en bacteriën hebben vrij spel. Het te kort knippen van de nagel is helaas ook niet de oplossing. Een te korte nagel kan ingroeien wat ontzettend veel pijn kan veroorzaken en soms moeilijk te verhelpen zijn. Zorg er dus altijd voor dat er altijd een klein wit randje overblijft.

Investeer in een goed nagelschaartje. Een kwalitatief goed nagelschaartje blijft scherp en roest niet.

Eelt Verwijderen

Elke voet bevat in meer of mindere mate eelt. Dit eelt kun je gedeeltelijk zelf prima behandelen. Een simpele voetvijl of puimsteen kan hierbij helpen.

Wees wel voorzichtig en haal niet teveel weg! Als er te weinig eelt op de voet overblijft kan dit tijdens het lopen of staan zorgen voor brandende en vermoeide voeten.

Je hebt het inmiddels waarschijnlijk al door: een goede verzorging van voeten komt neer op balans. Net als wat je voeten elke dag voor je doen.

Zelfzorg

Wondjes en Ontstekingen

Een voetbad is lekker voor ontspanning, maar helaas wordt een voetbad regelmatig gebruikt om ontstekingen en wondjes in te weken. Van vroeger uit werd dit met name gedaan met biotex of soda. Een voetbad zorgt voor verweking van de wond en omliggende huid. De eiwitten die nodig zijn om de wond te dichten krijgen niet de kans en een weke huid is een broedplaats voor bacteriën en schimmels (en dus voetschimmel).

Het beste om wondjes te verhelpen is om de wond te spoelen met de douchekop, goed te drogen en te druppelen met chloorhexidine. Dit is een soort desinfecterend middel wat ook in de medische wereld wordt gebruikt. Het is gewoon bij de apotheek en drogist te verkrijgen.

Let op! Heb je een ontsteking, ga dan eerst naar de huisarts voor een controle.

Pedicure Thuis

Geen problemen, maar wel mooie voeten? Een pedicurebehandeling thuis kan prima.

Let op dat je investeert in goede producten en instrumenten. Denk bijvoorbeeld aan een roestvrijstalen of glazen vijl. Deze vijlen zijn schoon te maken, waardoor bacteriën zo min mogelijk kans maken.

Je zou ook eventueel wegwerpvijlen kunnen gebruiken, maar die raden wij niet per sé aan. Deze zijn milieubelastend, vaak grof en van minder goede kwaliteit.

Schone Instrumenten

Maak je gebruikte instrumenten (zoals bijvoorbeeld nagelschaartjes, vijl, nagelborstel) na elk gebruik goed schoon.

Dit betekent het goed spoelen van de instrumenten onder de kraan en daarna even insprayen met 70% alcohol.

Hiermee heb je altijd schone instrumenten en is de kans op kruisbesmetting minimaal.

Producten

Nagelolie

Een kwalitatief goede nagelolie is erg belangrijk. Deze houdt de natuurlijke nagel soepel en sterk en het voedt zelfs de huid.

Als je nagellak gebruikt is het aan te raden om de olie als laatste stap aan te brengen.

Voetencrème

Zien je voeten er droog uit? Kom dan niet in de verleiding om continu een voetbad te nemen. Investeer in een goede voetencrème. Smeer de voeten bij voorkeur ’s avonds in en doe sokken aan. Wees voorzichtig met lopen, zodat je niet uitglijdt.

Scrub

Heb je last van losse velletjes of voelen je voeten ruw aan? Breng dan één keer per week een goede scrub aan. Dit helpt dode huidcellen en velletjes te verwijderen. Daarnaast stimuleert het ook de bloedsomloop.

Voor deze verzorging raden wij Dadi'oil, Dadi'lotion en Dadi'scrub aan.

Dit zijn natuurlijke, allergenenvrije producten. Klik voor meer informatie.

Pijnlijke Voeten

Misschien komt de belangrijkste tip wel als laatste: ga zelf niet voor pedicure spelen als je pijn of last hebt!

Wij zijn gespecialiseerd in de voetzorg en doen er alles aan om jou pijnvrij door het leven te laten gaan. Hoe langer je blijft doorlopen met pijn en ongemak, hoe langer het duurt voordat het over is.

De pijn is niet ontstaan in een dag en zal ook niet altijd met een dag weg zijn.

Je hoeft je echt niet te schamen voor je voeten. Wij zijn wel wat gewend. Dus maak een afspraak!

Heb je toch nog vragen of is er iets onduidelijk?

Neem contact met ons op of kom langs voor een gesprek.

NEEM CONTACT MET ONS OP OM EEN AFSPRAAK IN TE PLANNEN

Waar wil je meer over weten?

Klik op één van de links hieronder voor meer informatie.

Behandelingen

Tarieven

Inspiratie

Over Ninon

MENU
Op de hoogte blijven? Volg ons op Facebook en Instagram.

Beauty & Care by Ninon heeft momenteel een klantenstop.
Wij houden je op de hoogte over wanneer we weer open zijn via en
toggle